W związku z tym, że większość społeczeństwa przebywa aktualnie na kwarantannie domowej, IKEA postanowiła nieco umilić nam ten czas i opublikowała przepis na swoje kultowe już klopsiki. Dzięki temu słynną potrawę możemy teraz przyrządzić w swoich czterech kątach!
Panująca pandemia koronawirusa spowodowała, że sklepy sieci IKEA zostały pozamykane w wielu państwach. Zakupy co prawda wciąż możemy robić online i nawet odbierać osobiście w wybranych marketach marki, lecz nie mamy na przykład możliwości skorzystania z oferty gastronomicznej sieci.
W związku z tym IKEA postanowiła upublicznić oryginalny przepis na swoje słynne klopsiki. Co istotne, wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach spożywczych, więc teraz w prosty sposób będziemy mogli przyrządzić kultowe już danie w naszych czterech kątach.
Oczywiście przepis nie został opublikowany w standardowej formie – mówimy tu w końcu o sieci IKEA, która znana jest ze swoich niekonwencjonalnych pomysłów i ciekawych akcji marketingowych. Przepis na klopsiki przypomina bowiem instrukcję do składania mebli, która dodawana jest do produktów marki!
Poniżej znajdziecie przepis na klopsiki i sos.
Składniki na klopsy:
500 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku (np. mielony)
100 gramów bułki tartej
1 jajko
5 łyżek mleka
sól i pieprz
Składniki na sos:
trochę oleju
40 g masła
40 g mąki pszennej
150 ml bulionu warzywnego
150 ml bulionu wołowego
150 ml śmietanki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Sposób wykonania klopsów:
Połącz mięso wołowe i wieprzowe, a następnie dokładnie wymieszaj, żeby rozbić grudki. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i ponownie wymieszaj. Potem dodaj mleko oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie uformuj z masy małe kulki, umieść je na talerzu i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i smaż klopsiki z obu stron, aż będą zarumienione. Na koniec włóż je do naczynia żaroodpornego i przykryj, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez około 30 minut.
Sposób wykonania sosu:
Rozpuść na patelni 40 g masła, dodaj do niego mąkę i smaż przez 2 minuty, mieszając. Następnie dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, cały czas mieszając. Po chwili dodaj śmietankę, sos sojowy oraz musztardę Dijon. Cały czas duś, aż sos zgęstnieje. I gotowe!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
MARKERAD: Premiera kolekcji Virgila Abloha z Off-White dla marki IKEA już w listopadzie
IKEA promuje kolekcję “PRZYDA SIĘ” z okazji Black Friday. Jest dostępna całkowicie za darmo