Co jeść do whisky? 7 pozycji, które powinny się znaleźć w menu miłośnika tego trunku

Co jeść do whisky? 7 pozycji, które powinny się znaleźć w menu miłośnika tego trunku

Food pairing to dziedzina, która zgłębia umiejętność odnajdywania nut smakowych i zapachowych w różnych daniach oraz napojach. Po co? Aby mój tworzyć połączenia najlepiej trafiające do naszych kubków smaków. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, z czym należy podawać whisky i bourbon to już spieszymy z pomocą - te propozycje świetnie podkreślą smak i aromat drinków.

1. Ciemna czekolada

Choć wiele osób może to zaskoczyć, to warto wiedzieć, że czekolada i whisky naprawdę dobrze się uzupełniają. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie sięgać po słodką czekoladę, ale gorzką, która całkowicie inaczej wpływa na doznania smakowe. Oczywiście odmian ciemnej odmiany tego smakołyku jest bardzo wiele (różnią się chociażby zawartością kakao, czy przyprawami lub dodatkami), co pozwala na eksperymentowanie w zakresie doznań smakowych.

Do amerykańskiego bourbonu pasuje większość odmian czekolady, ale już nieco bardziej skomplikowana sytuacja jest ze szkocką. Czekolada z dodatkiem skórki pomarańczy jest dobrym wyborem jeśli ma być dodatkiem do typowej szkockiej - zestawiając ze sobą te dwie rzeczy przekonamy się, że cytrusowa nuta alkoholu idealnie współgra z aromatem czekolady. Natomiast ciemne czekoladki (z 80% lub 90% zawartością kakao) dobrze pasują do mocnych whisky. Tabliczki z dodatkiem imbiru lub chilli będą z kolei świetnym uzupełnieniem podczas degustacji amerykańskiej whiskey z dodatkiem żyta. Jeśli natomiast bierzemy na tapetę szkocką whisky typu single malt to polecamy sięgać po czekoladę z dodatkiem orzechów laskowych.

2. Sery

Jeśli myśleliście, że sery pasują tylko do wytrawnych win to jesteście w błędzie - ten rodzaj przekąski równie dobrze będzie urozmaicać wasze wieczory ze szklaneczką whisky. W końcu sery i ten rodzaj trunku mają ze sobą wiele wspólnego - chociażby to, że na oba te produkty pozytywnie wpływa “zaawansowany wiek” i mają szeroką gamę różnorodnych smaków.

Specjaliści od łączenia alkoholu z potrawami doradzają podawanie do whisky o intensywnym, dymnym smaku wiekowego cheddara. Natomiast sery typu blue ich zdaniem idealnie komponują się z ostrzejszymi w smaku odmianami whisky. Miękkie sery takie jak brie czy kozi, pasują do lekkich, pachnących whisky, w których dominuje nuta słodyczy.

3. Orzechy i suszone owoce

Bakalie dają duże pole możliwości, jeśli chodzi o łączenie ich smaku z różnymi rodzajami whisky, ale trzeba to robić bardzo umiejętnie i z dużym wyczuciem. Istnieje jednak parę ogólnych zasad, którymi można się kierować - m.in. łączenie smaków na zasadzie przeciwieństw. Przyjmując ten wariant pamiętajmy, że słodsze orzechy dobrze pasują do mocnych torfowych whisky, podczas gdy słodsze whisky uzupełniają smak gorzkich orzechów. Z kolei mocno wędzone whisky pasują do mocno prażonych orzechów.

Wybierając suszone owoce powinniśmy brać pod uwagę beczkę, w której dojrzewał dany gatunek whisky. Dlaczego? Ponieważ to od tego najczęściej zależy, jakim owocowym aromatem nasiąka trunek - beczki po bourbonie wyzwalają w alkoholu aromaty świeżych owoców i migdałów, a beczki po sherry smakowo ukierunkowują go w stronę ciemnych owoców. Jeśli będziemy posiadali tę wiedzę, od razu łatwiej będzie nam dobrać do niego pasującą przekąskę, która jeszcze bardziej podkreśli smak whisky - kierując się albo zasadą kontrastu, albo podobieństwa.

4. Steki

Jeśli chcemy podać whisky do obiadu lub kolacji, proponujemy uwzględnić w swoim menu dobrej jakości stek. Grillowana soczysta wołowina, którą wzbogaca aromat dymu, zawsze odnajdzie się w parze z mocnym w smaku whisky (nawet takiej ze średniej półki).

Warto przy tym poeksperymentować z dodatkami i przyprawami mięsa, które mogą w zadziwiający sposób wpłynąć na odbiór smaku alkoholu - zupełnie inne walory smakowe wyciągniemy z whisky w połączeniu z rozmarynem, a inne ze świeżym tymiankiem. Nie bez znaczenia jest też zawartość tłuszczu w mięsie - jeśli decydujemy się rzucić na grill chudszy kawałek wołowiny to lepiej będzie się z nim komponować bourbon niż szkocka.

5. Pieczenie

Podobnie jak stek, równie dobrym wyborem w kategorii dania głównego jest pieczeń - szczególnie, jeśli robimy ją w aromatycznej glazurze z whisky. Do tef formy mięsa polecana jest mocna, torfowa whisky. Wysoka zawartość alkoholu, pikanteria i pełna treść, która występuje chociażby w whisky single malt lub żytniej, szczególnie pasuje do mięs podawanych z sosem barbecue.

6. Wędzony łosoś

Nie tylko czerwone mięso ale także wędzone ryby powinny znaleźć się w menu każdego miłośnika whisky. Szczególne miejsce powinien w nim zajmować wędzony łosoś, który dobrze łączy się z whisky o wysokiej zawartości żyta. Smak tej ryby dodaje alkoholowi pikantny i cytrusowy smak, a jednocześnie podkreśla jego "dymowość".

Przydatna rada - do łososia najlepiej serwować whisky rozcieńczoną z wodą. Ten sposób lepiej uwalnia aromat, zmienia dynamikę smaków, a także samą temperaturę drinka, który bardziej pasuje do lekkiego dania, jakim jest ryba.

7. Szarlotka

A na koniec deser - oczywiście w dalszym ciągu pasujący do szklaneczki "rudej". Osoby zajmujące się food pairingiem polecają podawać szarlotkę lub inne desery z jabłkiem, które są zarówno słodkie, jak i lekko kwaśne, przez co w bardzo interesujący sposób dopełniają smak i woń trunku. Soczysty apple pie podajemy zazwyczaj z amerykańskimi whiskey takimi - burbonem lub whiskey z wysoką zawartością żyta. Dlaczego? Bo karmelowy smak tych odmian idealnie łączy się z pieczonymi jabłkami. Podając szarlotkę z waniliowymi lodami otrzymamy połączenie doskonałe, gdyż wanilia to kolejna przyprawa, która bardzo "lubi się" z tym alkoholem.

Równie dobrym pomysłem może być tarta z pieczonymi gruszkami czy śliwkami - warto sprawdzić, jaki owoc najlepiej nam pasuje do naszej ulubionej whisky.

Sprawdź też:

Różowe wina – dlaczego były owiane złą sławą i za co dzisiaj warto je docenić?

10 trendów alkoholowych na 2019 rok

tekst: A.R