Old fashioned, Mojito, Bloody Mary… tych koktajli chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jeśli jednak nie mieliście okazji ich spróbować, koniecznie weźcie udział w trzeciej edycji World Class Cocktail Festiwal. Festiwal potrwa od 23 września do 4 października.
Choć trendy w koktajlowych kartach zmieniają się bardzo szybko, to w pociągu zmian pozostają klasyczne koktajle, które są znakomicie zaprojektowane, wymieszane i zbalansowane. Z festiwalowego menu World Class Cocktail Festival wybraliśmy klasyczne koktajle, których nie wypada nie znać, a tym bardziej spróbować.
#Old fashioned
To prawdziwy klasyk, doskonale znany przez wszystkich wielbicieli whisky oraz fanów serialu “Mad Man”. Pierwsze receptury pochodzą z końca XIX wieku, a sam koktajl uważany jest za jeden z kilku podstawowych napojów mieszanych. Z czego się składa? Z whisky, dużej kostki lodu, wody sodowej, odrobiny cukru oraz kilku kropel angostury, która nadaje koktajlowi gorzkawy posmak. Niektórzy dodają również skórki pomarańczowej. Old fashioned spróbujecie m.in. w warszawskim ORZO people lub w Pradze Centrum.
#Bloody Mary
To jeden z tych koktajli, które się bardzo lubi lub… wręcz przeciwnie. Tu nie ma obojętności smaku. To co odróżnia “Krwawą Mary” od innych kompozycji, to sok pomidorowy zamiast owocowego. W jej skład wchodzi również wódka, sos Worcester i Tabasco. Całość przyprawia się solą pieprzem, sokiem cytrynowym, a następnie dekoruje selerem naciowym i plasterkiem cytryny. Jak to często bywa z popularnymi koktajlami “Bloody Mary” ma wiele wersji. Tę z chrzanem, ostrą papryką i boczkiem spróbujecie we wrocławskim Rusty Rat.

#Mojito
Kto z nas nie zna i nie próbował nigdy Mojito? To jeden z najpopularniejszych, klasycznych koktajli na świecie. Kojarzy się z wakacjami, słońcem i egzotyką. Nie bez powodu, w końcu powstał na Kubie! Ulubiony koktajl Ernesta Hemingwaya i Fidela Castro to połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Oryginalny przepis opiera się na rumie z dodatkiem mięty, limonki, cukru trzcinowego i wody gazowanej. Chcecie sprawdzić, jak smakuje Mojito w tropikalnej odsłonie z kolendrą? Koniecznie zajrzyjcie do Arkady Cafe Cocktail Bar w Krakowie.

#Martini
Najprościej mówiąc, Martini to koktajl z wermuntu i ginu lub wódki. Ma cierpki, wytrawny smak i uchodzi za elegancki koktajl pasujący na wiele okazji. Istnieje wiele różnych wariacji i połączeń smakowych na jego temat. Klasyczne Martini zawsze jest mieszane i podawane z nieparzystą liczbą oliwek. We wrocławskim koktajlbarze Vertigo Jazz Club & Restaurant spróbujecie kombinacji z ginem Tanqueray 10 w połączeniu z bergamotką i porzeczką. Brzmi zachęcająco? Mistrzowskie koktajle Podczas World Class Cocktail Festiwal, oprócz popularnych klasyków, Goście spróbują także kompozycji stworzonych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami. Tortuga, Mango Sour, Cheese Burbon, Fumar to zaledwie kilka z ponad trzystu koktajlowych propozycji przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej będzie doskonałą okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji mistrzowskich koktajli.
Listę koktajlbarów oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu www.cocktailfestival.pl
Daty Festiwalu: 23 września - 4 października 2020 r.
Lokalizacje: Kraków, Łódź, Poznań, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław, Śląsk
zdjęcie główne: @BlackBeard / @World Class Cocktail Festival