Idealny koktajl na domówkę? Oto przepis na letnie orzeźwienie na bazie Ballantine’s Brasil

Idealny koktajl na domówkę? Oto przepis na letnie orzeźwienie na bazie Ballantine’s Brasil

Wolicie spotykać się z przyjaciółmi w domu, a jednocześnie chcielibyście serwować im napoje rodem z koktajlbaru? Ekipa z warszawskiego El Koktel rusza z pomocą i podaje przepis na idealny letni koktajl – limonkowy Brasil Collins.

Zamiast imprezy w klubie domówka z przyjaciółmi lub chill w ogródku. Tego lata właśnie tak wielu z nas będzie spędzać letnie weekendy, bo przekonaliśmy się, że w naszych domach też możemy organizować niezapomniane spotkania. Wystarczy się do nich nieco przygotować – przekąski, dekoracje, wakacyjny dress code i oczywiście odpowiednie napoje! Najlepiej takie, które od razu ugaszą u naszych gości pragnienie, a jednocześnie smakiem przeniosą ich do jakiegoś koktajlbaru na egzotycznej wyspie.

Jeśli myślicie, że przygotowanie profesjonalnych koktajli wiąże się z kupowaniem wielu składników i sprzętu barmańskiego to jesteście w błędzie – wraz z barmanami z warszawskiego koktajlbaru El Koktel udowodnimy Wam, że w zaciszu swojego domu możecie przygotować pyszne i orzeźwiające napoje na bazie podstawowych produktów i narzędzi. Podstawą koktajlu Brasil Collins jest Ballantine’s Brasil - trunek bazujący na słynnej szkockiej whisky, który zachwyca aromatem świeżej limonki i delikatnej słodkiej wanilii.

 

BRASIL COLLINS - składniki:

40 ml Ballantine’s Brasil

30 ml soku z limonki

25 ml syropu z kwiatu bzu

Woda gazowana

Tymianek

Lód

Jak go przygotować?

Napełniamy wysoką szklankę (tzw. long) lodem – nie bójmy się dodać go więcej, bo dzięki niej koktajl dłużej pozostanie przyjemnie chłodny. Do niego dodajemy jedną porcję Ballantine’s Brasil, czyli 40 ml.

Następnie dodajemy 30 ml soku z limonki – zrobicie go po prostu wyciskając świeże owoce limonki. Możecie jednorazowo zrobić go trochę więcej - przydaje się podczas gotowania lub do przygotowania innych orzeźwiających napojów.

Następnie dolewamy 25 ml syropu z kwiatu bzu, czyli połowę miarki, którą odmierzaliśmy porcję Ballantine’s Brasil. Taki syrop możecie oczywiście zrobić sami, ale coraz częściej można go też dostać w sklepach. Naprawdę warto poszukać – zapewniamy, że zakochacie się w tym wyjątkowym smaku.

Mieszamy wszystko mieszadełkiem barmańskim lub tym, co macie pod ręką - może być jakakolwiek inna długa łyżeczka lub nawet metalowa słomka.

Dodajemy jeszcze do tego wodę z bąbelkami. Najlepsza będzie mocno gazowana, ale każda inna też będzie dobra. Uwaga, bąbelki szybciej gaszą pragnienie i orzeźwiają!

Na koniec tzw. garnish, czyli w języku barmanów dekoracje, które sprawią, że nasz koktajl będzie jeszcze bardziej apetyczny. Do Brasil Collins najbardziej pasuje tymianek, który dodatkowo nadaje koktajlowi niepowtarzalnego aromatu. My dodaliśmy do naszego tymianek cytrynowy - idealnie się komponuje ze smakiem limonki.

I voilà - oto Brasil Collins, czyli banalnie prosty koktajl, którym zabłyśniecie podczas letnich domówek. A już niedługo zaprezentujemy kolejny przepis na egzotyczny napój - tym razem z aromatem złotego owocu yuzu i soczystego mango!

Więcej informacji na Instagamie Anny Filipiak, ambasadorki marki Ballantine's: @anna_staytrue

Za współpracę dziękujemy koktajlbarowi El Koktel i Mirze Martyniuk.

Zdjęcia: Piotr Jakubowski (@JAKUBINAfoto)

sznyt tygodnia

najnowsze