Kulebiak z koreańskim twistem? Wyjątkowy przepis zdradza nam szef z Samsung Club des Chefs

Kulebiak z koreańskim twistem? Wyjątkowy przepis zdradza nam szef z Samsung Club des Chefs

Karnawał – czas zabaw, imprez, prywatek i spotkań ze znajomymi – trwa w najlepsze. Zapraszając gości lub idąc do kogoś z wizytą często zastanawiamy się co zaserwować, aby dobrze wypaść i aby wszystkim smakowało. Czy znów będzie to sałatka, a może koreczki? A może tym razem warto pomyśleć o czymś niestandardowym?

Ostatnimi czasy w Polsce króluje kuchnia, w której łączy się tradycję z nowoczesnością. Dawne potrawy, zreinterpretowane przez współczesnych szefów kuchni, to hity wielu eleganckich restauracji. Także w domach coraz częściej eksperymentujemy, łącząc dobrze znane smaki z tymi nowymi, egzotycznymi. Jednym słowem: stawiamy na kreatywność. Dlatego w menu na spotkania ze znajomymi także warto postawić na oryginalne połączenia i nietuzinkowe kombinacje smaków, by zaskoczyć ich swoim kulinarnym talentem.

W roli dania, łączącego tradycję z nowoczesnością, świetnie sprawdzi się np. kulebiak z koreańskim twistem, stworzony przez szefa kuchni z Samsung Club Des Chefs Korea. Kihak Lim to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uznanych szefów kuchni młodego pokolenia w Seulu. Potrawa popularna na Wschodzie, została odświeżona i urozmaicona w azjatycki sposób. Łosoś, grzyby i szpinak to tylko niektóre ze składników, które koreański szef dodał do wschodniego zawijańca. Takie danie z pewnością wzbudzi nie tylko zainteresowanie, ale również kulinarny zachwyt. Oto przepis na kulebiaka, który zaskoczy bliskich i znajomych.

Kulebiak z łososiem, smażonymi grzybami, jajkiem i ryżem

Składniki (porcja dla 5 lub 6 osób)

Pilaw
½ szklanki białego ryżu basmati
½ szklanki brązowego ryżu basmati
½ łyżki dzikiego ryżu
2 szklanki bulionu z kury

Zalewa
1 l wody
60 g soli
30 g cukru
1 łyżka kolendry
½ łyżki kminu
½ łyżki czarnego pieprzu
1 liść laurowy
10 g startego imbiru

Łosoś
450–500 g łososia
1 porcja ciasta francuskiego (mrożona, w rozmiarze 30 x 40 cm)
4 lub 5 plasterków szynki prosciutto
200 g duxelles (drobno pokrojonych, smażonych grzybów)
50 g zblanszowanego i odciśniętego szpinaku
10 g bazylii
10 g koperku
5 g oregano
5 g majeranku
2 ugotowane na twardo jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 jajko (do posmarowania ciasta)

1. ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj. Gdy zalewa osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 15 minut. Następnie wyłącz i odczekaj, aż zalewa zupełnie wystygnie.

2. ŁOSOŚ: Przygotowanego łososia umieść w zalewie na 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go i osusz.

3. CIASTO: Rozłóż ciasto francuskie i je rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, następnie dodawaj kolejne warstwy: grzyby, szpinak i zioła, łosoś, znów szpinak z ziołami, białka i żółtka, ponownie grzyby – w tej właśnie kolejności. Na koniec dodaj resztę prosciutto i całość zawiń. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°.

4. RYŻ: Namocz trzy rodzaje ryżu w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie usmaż na dużym ogniu wraz z masłem. Dodaj bulion z kury, przykryj i na 20 minut wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika.

5. PODANIE: Serwuj kulebiak w grubych plastrach z dodatkiem pilawu.


O Samsung Club des Chefs

Samsung Club des Chefs to globalna inicjatywa kulinarna, owoc współpracy między marką Samsung, a mistrzami kuchni – wizjonerami wyróżnionymi przez przewodnik Michelin. Znaleźli się wśród nich między innymi Michel Troisgrois, Davide Oldani czy Michel Roux. W oparciu o ich doświadczenie, inżynierowie Samsung stworzyli innowacyjną linię sprzętu AGD Chef Collection. Teraz mistrzowie kuchni dzielą się swoją wiedzą z pasjonatami kulinariów na specjalnej platformie dostępnej na smartfony.

źródło: materiały prasowe

sznyt tygodnia

najnowsze