Dom Pień – minimalistyczny projekt ukryty w lesie

Dom Pień – minimalistyczny projekt ukryty w lesie

Za projekt „Dom Pień” odpowiadają architekci z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Głównym założeniem obiektu było wkomponowanie go w otoczenie leśne, przy jednoczesnym zachowaniu minimalistycznej formy.

Budynek został zaprojektowany w taki sposób, by przez swój nieskomplikowany wygląd stanowił swojego rodzaju tło dla przyrody. Natomiast nazwa „Dom Pień” miała podkreślić ścisły związek z lasem.

Całość ma łączyć tradycyjną formę budynku z nowoczesną elewacją, co stało się możliwe dzięki połączeniu drewna ze szkłem. Punktem wyjściowym dla całej konstrukcji był natomiast prostopadłościan, a rozrzeźbienie domu polegało na rozsunięciu względem siebie drewnianych narożników budynku. Ściany, które powstały po przesunięciu, zaznaczone zostały ciemnoszarym tynkiem.

Wykorzystanie drewna w elewacji odnosi się bezpośrednio do otaczającego obiekt lasu i pełni funkcję nie tylko warstwy ochronnej budynku, ale także ozdobnej kory.

Od frontu główna elewacja to nic innego, jak ukryta brama garażowa i dwa pasy okien. Jej zupełnym przeciwieństwem jest z kolei część budynku od strony ogrodu – znajdująca się tam szklana ściana z wejściem na taras jest jego głównym elementem. Takie rozwiązanie to nie tylko ukłon i poszanowanie otaczającej dom natury, ale również wprowadza do środka niesamowitą grę świateł i barw o każdej porze roku.

Główne wejście znajduje się pośrodku budynku – po wejściu do domu trafiamy bezpośrednio do holu, gdzie znajdują się między innymi dwubiegunowe schody prowadzące na piętro. Z holu mamy też bezpośredni dostęp do części dziennej, znajdującej się po prawej stronie oraz części technicznej, która ulokowana jest po lewej stronie od wejścia.

Co istotne, część dzienna wyposażona jest w długie nadwieszane zadaszenie, które pełni funkcję balkonu dla pomieszczeń znajdujących się na piętrze. Ciekawym rozwiązaniem są również długie horyzontalne okna po obu stronach części dziennej – dzięki temu pomieszczenie jest lepiej doświetlone.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Modernistyczny budynek z kontenerów, czyli użyteczność połączona z designem
Niepowtarzalny ,,dom w kamieniu” będący idealnym połączeniem natury i nowoczesnego designu
Polski dom “owinięty” drogą nagrodzony w prestiżowym konkursie German Design Award

J.G., MAT. PRASOWE