6 najpopularniejszych substytutów mięsa, które zastąpią nam tradycyjnego kotleta

6 najpopularniejszych substytutów mięsa, które zastąpią nam tradycyjnego kotleta

Wegetarianizm i weganizm to już nie tyle moda, co styl życia, który jest coraz bardziej obecny w naszej kulturze. Oto najczęściej spotykane zamienniki mięsa, które znajdziemy na sklepowych półkach i w daniach restauracyjnych.

1. Jackfruit

Składnik, który na zawsze zmieni oblicze tacosów - zamiast mięsa będziemy w nich znajdować... jackfruita. Inna nazwa tego owocu to chlebowiec różnolistny – roślina z rodziny morwowatych, która wywodzi się z Indii, ale występuje powszechnie w miejscach o tropikalnym klimacie. Jackfruit należy do kalorycznych owoców, ale przy tym zawiera wiele cennych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, dzięki którym wykazuje działanie prozdrowotne i świetnie zastępuje w posiłkach mięso.

Dzisiaj wykorzystuje się go głównie do dań kuchni meksykańskiej, ale także w burgerach, w których świetnie zastępuje pulled pork.

2. Tempeh

Tempeh to po prostu sfermentowane nasiona soi. Jest to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej, a za jego ojczyznę uważa się wyspę Jawa. Dlaczego coraz częściej pojawia w daniach wegetariańskich na całym świecie? Ponieważ jest to idealny zamiennik mięsa i nabiału, a przy tym znacznie zdrowszy od tofu. Tempeh zawiera duże pokłady żelaza, który odpowiada za utrzymanie odpowiedniego metabolizmu i transportuje tlen. Poza żelazem, tempeh zawiera również spore ilości magnezu, dzięki któremu unikniemy uporczywych skurczy mięśniowych, czy kamieni żółciowych.

Poza walorami zdrowotnymi tempeh jest też bardzo smaczny - jego wielbiciele podkreślają przyjemny, orzechowo-grzybowy smak i strukturę rewelacyjną do krojenia, smażenia oraz pieczenia. Tempeh może być też grillowany, panierowany i podawany z różnymi sosami.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🌮🌮🌮⁣⁣ ⁣⁣ It's #tacotuesday!⁣ Getting you recipe ready! ⁣ ⁣⁣ Probably my favorite day of the week. ⁣⁣ ⁣⁣ Raise your hand if you've heard of #jackfruit taco meat but haven't tried it out yet?⁣⁣ ⁣⁣ Believe me I know it sounds so weird making taco meat out of fruit, it sounds freakish, I hear you! ⁣⁣ ⁣⁣ But once you try these you'll be OBSESSED!⁣⁣ ⁣⁣ These are the perfect addition to your #meatlessmonday recipe box.⁣⁣ ⁣⁣ Trust me, I've had family members give these to their husbands and kiddos without telling them they weren't meat. They had already gobbled them down before they found out they were eating a plant-based taco meat.⁣⁣ ⁣⁣ The tender jackfruit has almost the exact texture of pulled pork and can take on any flavor you give it. ⁣⁣ ⁣⁣ Go on, give it a try, I dare you to try not to love them. ⁣⁣ ⁣⁣ awellnessspace.co⁣⁣ RECIPE LINK IN THE BIO⁣⁣ ⁣⁣ ⁣⁣

Post udostępniony przez a wellness space by whitney (@awellnessspace)

3. Seitan

Ten coraz częściej spotykany składnik wegańskich dań jest otrzymywany przez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Składa się prawie wyłącznie z białka (głównie glutenu), a jego konsystencja najbardziej ze wszystkich zastępników przypomina mięso - jest porowata, włóknista i nieco gąbczasta. Pod względem neutralnego smaku seitan jest podobny do tofu - tak samo zachowuje się podczas gotowania, kiedy przechodzi zapachami i smakami składników wywaru czy marynaty.

Seitanem możemy zastąpić niemal każde mięsne danie - pieczeń, gulasz, steki, bitki, pulpety czy kotlety (nawet te w panierce). W internecie znajdziemy wiele przepisów na wegetariańskie chili sin carne, wrapy, lazanię, czy cannelloni z dodatkiem tego składnika.

Ale uwaga - tego produktu nie powinny jeść osoby chorujące na celiakię ani uczulone na gluten.

4. Yuba

Produkt, o którym robi się coraz głośniej, czyli yuba - sojowy substytut mięsa produkowany z białka zbierającego się na powierzchni gotowanego mleka sojowego. Często się mówi, że jest to skóra z tofu.

Produkowany jest w krajach dalekowschodnich (Chiny, Japonia), a u nas można go kupić w formie suszonych płatów lub patyków. Aby yuba była miękka musi być moczona w gorącej wodzie i krótko gotowana. Później najczęściej jest smażona (w zwiniętej formie z farszem wewnątrz) , gdyż zyskuje przyjemną chrupiącą fakturę. Yuba to również wspaniały dodatek do zup i makaronów: ramenu, udona czy soba, a drobniej posiekana może posłużyć jako farsz do pierożków, sajgonek czy rollsów.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

フォアグラ湯葉 Foie Gras Yuba ・・・・・ #rougieasia #ルージエジャポン

Post udostępniony przez Rougié et l'Asie (@rougieasia)

5. Tofu

Produkt, którego chyba już nie trzeba nikomu przedstawiać - to najczęściej spotykana forma substytutu mięsa. Tofu najkrócej można opisać jako rodzaj sprasowanego twarogu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Na całym świecie jest uwielbiane za neutralny smak, który łatwo dostosowuje się do aromatu całej potrawy. Co ważne, dla osób samodzielnie gotujących, tofu daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby - najprostszą formą jest pokrojenie bloczku tofu w kostkę, podsmażenie i dodanie do dania z makaronem i warzywami. Składnik można również jeść na surowo (jako dodatek do sałatek i zapiekanek) lub też w zmiksowanej formie jako element sosu.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze tofu jest bogatym źródłem białka, a także roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Poza tym jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i według naukowców ma zdolność do regulowania wielu zjawisk związanych z niekontrolowanym wzrostem komórek nowotworowych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

ᴬᵈ @jalotofu Grilled vegan Caesar salad tofu burgers🙌🏼This epic recipe is on the blog🍔 . @jalotofu on kesän grilliherkku😋Savutofusta saa mehevät pihvit burgerin väliin, tässä resepti: . Grilliin: 1 paketti savutofua 1 pieni varhaiskaali 4 burgerisämpylää öljyä . Kastike: 1 avokado 1,5 dl vegaaninen creme fraiche 1 rkl vegaanista majoneesia 1/2 rkl sitruunamehua 3 tl dijon sinappia 3 tl kapriksia ¼ tl suolaa & pippuria . Valkosipuliöljy: 4 valkosipulinkynttä 2 rkl oliiviöljyä muutama ripaus suolaa Lisäksi: vegaanista parmesania n.1/2 dl lehtipersiljaa ja/tai korianteria . 1.Leikkaa tofu 2-3 palaksi. Kääri palat liinaan, laita painava esine päälle ja anna kuivua n.15 min. 2.Blendaa kastikkeen ainekset. 3.Pilko valkosipuli pieniksi paloiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista valkosipulin palasia muutaman minuutin ajan. Lisää suola. 4.Raasta vegaanista parmesania. 5.Leikkaa tofu 6-8 palaksi ja kaali suuriksi paloiksi. Voitele kaikki palat öljyllä. 6.Grillaa tofupaloja ja kaalia kuumassa grillissä, kunnes ne saavat väriä pintaan. Paahda sämpylät grillissä. 7.Kokoa hampurilainen: kastiketta reilusti, pari tofupalaa, päälle valkosipuliöljyä sekä runsaasti parmesan-raastetta, kaalin palanen, tuoreita yrttejä ja kastiketta. . Hauskaa Juhannusta💚😍🍴 . #kaupallinenyhteistyö #jalotofu #savutofu #hampurilainen #kasvisburgeri #kesäburgeri #tofu #kasvisruoka #kesäruoka #grilliruokaa #grillaus #kesäresepti #juhannus #juhannusruokaa #tofuburger #caesarsalad #caesarsaladburger #cabbage #veganparmesan #veganburger #vegancomfortfood #foodfluffer #feedfeed #bestofvegan #summerrecipes #veganrecipes #summerfood #midsummer #myberryforest

Post udostępniony przez Tiina Strandberg|Food blogger (@myberryforest)

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Having a vegetarian meal is a huge missed steak! 🥩🌱😅 . . Maar who cares, als onze greens & veggies to die for zijn!? 🙌🏼🌿

Post udostępniony przez Miyagi and Jones Utrecht (@miyagiandjones)

6. Mięso Robi

Najciekawszy i najnowszy substytut produktów zwierzęcych. Mięso Robi zostało stworzone przez Czechów i składa się z dobrze przyswajalnego białka pszenicznego, a także buraczków ćwikłowych, wody, przypraw i naturalnych barwników. Ten spożywczy wynalazek zapewnia dostarczenie właściwej ilości białek oraz nukleotydów, bez konieczności spożywanie mięsa zwierzęcego.

Podstawową zaletą Robi jest to, że nie musi być wcześniej namaczane jak w przypadku roślin strączkowych (groch, fasola, soja) i fakt, że jego objętość i waga nie zmniejszają się w trakcie obróbki. W ten sposób składnik jest jeszcze prostszy w przygotowaniu - poradzą sobie z nim nawet najoporniejsi domowi kucharze. Co więcej, "mięso" sprzedawane jest w postaci gotowych do podgrzania produktów (np. kotletów, pulpetów), sałatek i półproduktów do dalszej obróbki.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

#food #lunch #zdravicko #freshmarket #tofu #lentilporridge #robimeat #vegetarian #vegelicious #vegelife

Post udostępniony przez Ixion @ Patrik (@nerv5th)

Zobacz też:

Nowe trendy w branży fast food – zamienniki mięsa, hummus shake i kuchnia afrykańska

tekst: A.R.

sznyt tygodnia

najnowsze