Jeden z najbardziej znanych serwisów poświęconych recenzjom kulinarnym stworzył nowy ranking restauracji serwujących dania w stylu "fine-dining". Pod uwagę brane były wszystkie tegoroczne oceny i opinie użytkowników serwisu, którzy testowali menu w różnych miejscach na świecie. Co ciekawe, w zestawieniu króluje Europa, a restauracja ze Stanów Zjednoczonych znalazła się dopiero na 16 miejscu.
Zobaczcie najlepszą 10 restauracji na świecie.
10. David's Kitchen – Chiang Mai, Tajlandia
Ranking otwiera restauracja prowadzona przez londyńczyka i były reżyser teatralnego Davida Gordona, który postanowił otworzyć restaurację w Chiang Mai. Oprócz znakomitych dań z karty głównej, można w tym miejscu spróbować także znakomitych deserów, gdyż żona Gordona jest cukiernikiem. Największe wrażenie robi podobno pudding o smaku toffi.
9. The Grove – Auckland, Nowa Zelandia
Właściciele Annette i Michael Dearth otworzyli The Grove w 2004 roku i postanowili skoncentrować się na tworzeniu nowozelandzkiej kuchni z francuskim akcentem. Recenzenci TripAdvisor zachwycają się najczęściej souffle z marakui.
8. Ristorante Villa Crespi – Orta San Giulio, Włochy
Restauracja prowadzona przez szefa kuchni wyróżnionego gwiazdką Michelin - Antonina Cannavacciuolego, specjalizującego się w daniach z regionu Piemontu i Kampanii. Restauracja oferuje aż 1800 rodzajów wina do wyboru.
7. TRB Hutong – Pekin, Chiny
TRB Hutong mieści się w dawnej świątyni dynastii Qing, która swego czasu była też... fabryką telewizorów. Goście mają do wyboru aż 4 różne menu degustacyjne - każde w cenie 73 dolarów.
6. La Colombe – Constantia, Afryka Południowa
Ta azjatycko-francuska restauracja serwująca dania w stylu fusion prowadzona jest przez zaledwie 29-letniego szefa kuchni Jamesa Gaag'a, który dołączył do La Colombe jeszcze jako student. Doświadczenie zdobywał też w Wielkiej Brytanii w resttauracji Le Manoir aux Quat'Saisons (pozycja 15 na liście TripAdvisor).
5. Restaurante Benazuza – Cancún, Meksyk
Restauracja mieszcząca się w części hotelu Grand Oasis w Cancún. Szef kuchni Rafael Zafra doświadczenie zdobywał w rodzinnej restauracji w Sewilli, co też odbija się w smakach, jakie możemy spotkać w tym miejscu.
4. Restaurant Sat Bains – Nottingham, Anglia
Restauracja Sat and Amanda Bains została otwarta w 2002 roku na obrzeżach miasta Nottingham w środkowej Anglii i już w następnym roku miejsce zdobyło słynną gwiazdkę Michelin. Po wybitnej kolacji goście mogą zatrzymać się w jednym z pokoi hotelowych mieszczących się w przekształconych budynkach gospodarczych.
3. El Celler de Can Roca – Girona, Hiszpania
Miejsce założone przez braci Joana, Jordiego i Josepa Roca w 1986 roku, którzy talent kulinarny odziedziczyli podobno po swojej matce. Coś chyba musi być w tym, bo aż 90 procent recenzentów TripAdvisor przyznało temu miejscu aż pięć gwiazdek.
2. Martin Berasategui – Lasarte, Hiszpania
"Kulinarna poezja" to zdanie użyte przez jednego z recenzentów tej restauracji. Miejsce koncentruje się na daniach sezonowych, dlatego w menu znajdziemy dania z truflami, gazpacho. Menu degustacyjne spróbujemy za 260 euro.
1. Au Crocodile – Strasbourg, Francja
Restauracja o nazwie "Krokodyle łzy" istnieje w Strasbourgu od 1840 roku. Jej właścicielem jest Cédric Moulot, a kuchnią zarządza szef Frank Pelux. Jeszcze kilka lat temu twórcy tego miejsca cieszyli się ze zdobytej gwiazdki Michelin, ale stracili ją 3 lata temu, dlatego szybko musieli odbudować swoją renomę poprzez ciężką pracę nad recepturami i wystrojem wnętrza. Opłaciło się - dziś mają nowy powód do świętowania, gdyż ich restauracja została wybrana jako najlepsza na portalu TripAdvisor.
Ich degustacyjne menu, które kosztuje 108 euro, składa się z takich dań jak: pieczona sarnina podawana z burakami w sosie pieprzowym, gotowany sandacz z musem z ziemniaków i kiszonej kapusty oraz dorada w chlebie z kandyzowanym selerem i palonym białym masłem. Oczywiście w karcie znajdziemy też typowe przysmaki kuchni francuskiej jak foie gras czy żabie udka.