Najpiękniejsze desery, które spróbujecie podczas Fine Dining Week

Najpiękniejsze desery, które spróbujecie podczas Fine Dining Week

Jeszcze tylko do 31 lipca trwa Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week. Dania nie tylko smakują, ale i obłędnie wyglądają - przede wszystkim desery.  Oryginalne, lekkie, słone - sami zdecydujcie, dla którego tym razem warto zgrzeszyć. 

Z festiwalowego menu  Dining Week wybraliśmy najpiękniejsze słodkie kompozycje. Sprawdźcie nasze polecenia!

Restauracja “U Fukiera”- Warszawa

To jedno ze słynniejszych miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy stworzone przez popularną restauratorkę - Magdę Gessler. To tam zjecie przepiękny festiwalowy deser o wyjątkowym smaku z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli porzeczki i maliny oraz dodatkiem bezy. Będąc w tym miejscu zdecydowanie warto również spróbować deserów z regularnej karty. Szef Kuchni, Patryk Brunicki, zdradza jakie słodkości najczęściej wybierają Goście! Najpopularniejszym i ulubionym deserem wśród naszych Gości jest słynna zupa nic Magdy Gessler, która jest swoistym „niebem w gębie”! To sezonowe owoce skąpane w puszystym kremie z aromatem prawdziwej wanilii i z dodatkiem likieru jajecznego oraz amaretto. Towarzysząca im pistacjowa beza i waniliowe lody oraz pokruszone pistacje sprawiają, że zupa nic ma jednak wszystko… Dużą popularnością aktualnie cieszą się również pierogi z jagodami, które podajemy sezonowo - to wyjątkowy smak lata i dzieciństwa, przywołują naszym Gościom miłe wspomnienia tych jedzonych u mamy lub babci. Nie mogę nie wspomnieć także o serniku prawdziwie krakowskim, który U Fukiera jest pozycją obowiązkową dla smakoszy tradycyjnych ciast.

Frank WineBar & Shop - Warszawa

Ta niemiecka restauracja, położona przy ulicy Grzybowskiej 43a zaprasza na pfirsiche strudel z rozmarynem, kwiatami soli oraz lodami waniliowymi z kminkiem i miodem. To właśnie ten deser pokochali Goście minionej edycji Restaurant Weeka przydzielając mu tytuł “Najlepszego deseru” w Plebiscycie Gościa. Teraz zaskakuje nieco inną i bardziej brzoskwiniową wersją! 

Enjoy (Hotel Platinium Palace ***) - Wrocław

Czy mamy tutaj wielbicieli francuskich i oldschoolowych słodkości? Jeśli tak, to zdecydowanie polecamy zajrzeć podczas Dining Weeka do restauracji Enjoy mieszczącej się w Hotelu Platinium Palace***. To właśnie tutaj czeka na Was mille-feuille z białą czekoladą, świeżymi owocami oraz chrupiącą bezą! Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje! Miłośnicy ciasta tysiąca listków łączcie się… we Wrocławiu!

Progres Bistro - Trójmiasto

Deserów nigdy dość, szczególnie takich, jakie serwuje Progres Bistro podczas Dining Weeka! Specjalnie na Festiwal Szef Kuchni, Marcin Babiarz przygotował lody z siana borówki, maliny marynowane w syropie z kwiatów bzu oraz biszkopt czekoladowy. Jeśli więc będziesz w Trójmieście, zrób przerwę pomiędzy spacerami brzegiem morza a zwiedzaniem starówki, na festiwalowy przystanek w restauracji Progres Bistro.

Del Papa Ristorante - Kraków

W Krakowie na ciasto do popołudniowej kawy poleca się to z Del Papa Ristorante! Podczas Festiwalu  zjecie przepyszny sernik z ricotty z bakaliami, marakują i czekoladą! Ten deser wygląda obłędnie, ale smakuje jeszcze lepiej. Musicie uwierzyć na słowo!

Kino Restaurant - Szczecin

A teraz coś dla fanów… darów lasu! W szczecińskiej restauracji Kino Restaurant, Szef Kuchni, Mariusz Siwak, specjalnie na Festiwal przygotował oryginalną, słodką ucztę dla podniebienia. Na Gości czeka czekolada z sosną i dzikim bzem! Jest więcej niż pewne, że takiego połączenia jeszcze nie próbowaliście!

Festiwalowe rezerwacje trwają na stronie www.DiningWeek.pl. Warto się jednak spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 6 do 31 lipca w 7 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Najlepsi Szefowie Kuchni z ponad 100 najsłynniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni. W festiwalowej cenie 99 zł i 149 zł (25 zł rabat z Visa) dostępne będą 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Tradycyjnie wszyscy Goście otrzymają w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water. 

Rezerwacje trwają na www.DiningWeek.pl. Warto już dziś dokonać wcześniejszej rezerwacji, by mieć pewność dostępu do najlepszych stolików i najbardziej pożądanych restauracji w festiwalowych miastach.

Rezerwacje: www.DiningWeek.pl

Termin Festiwalu: 6-31 lipca

tekst: materiały prasowe

sznyt tygodnia

najnowsze