FOR REST, czyli niezwykły projekt leśnego Centrum Zdrowia Psychicznego i Medytacji

FOR REST, czyli niezwykły projekt leśnego Centrum Zdrowia Psychicznego i Medytacji

Projektowane "Centrum zdrowia psychicznego i medytacji FOR REST" ma służyć profilaktyce, leczeniu i regeneracji oraz pokazać, że architektura odgrywa w naszym życiu niezwykle ważną rolę, a nawet może pozytywnie i stymulująco wpływać na proces terapii i regeneracji.

Projekt inżynierski Kamili Gołąbek, który powstał pod opieką dr inż. arch. Magdaleny Szpytma na Politechnice Rzeszowskiej, jest odpowiedzią na coraz mocniej widoczny niedobór miejsc leczących ludzką psychikę. Ośrodki takie rzadko projektowane są ze szczególnym uwzględnieniem czynników otoczenia pozytywnie wpływających na samopoczucie oraz powrót do zdrowia użytkowników, a to właśnie architektura w dużym stopniu taki efekt determinuje.

FOR REST to miejsce zapewniające kompleksową regenerację zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego połączoną z wypoczynkiem w otoczeniu natury, dla osób nie tylko poważnie chorych, a świadomie i holistycznie podchodzących do tematu dbania o zdrowie – również psychiczne.

„Centrum Zdrowia Psychicznego i Medytacji FOR REST” już samą architekturą ma pozytywnie wpływać na ludzi i wspomagać proces regeneracji. Kompleks składa się z trzech dwukondygnacyjnych budynków, z których każdy pełni oddzielną funkcję:
• budynek reprezentacyjny, będący wizytówką całego założenia,
• budynek noclegowy, w którym znajdują się pokoje hotelowe,
• budynek aktywności, ze strefą sportową na parterze oraz strefą terapii na poziomie +1.

Elewacje wykonane zostały z desek modrzewiowych. Dużą rolę w projekcie odgrywają obszerne przeszklenia, wpuszczające naturalne światło do wnętrz, na których rytmicznie zostały rozmieszczone lamele drewniane, zapewniające prywatność i zabezpieczające pomieszczenia przed przegrzaniem. Pomiędzy obiektami zostały poprowadzone ścieżki służące komunikacji pieszej, łączące główne wejścia budynków. Ponadto zaplanowana została adaptacja istniejącego na działce powojennego, jednokondygnacyjnego schronu na funkcję sali kinowej oraz pomieszczenia gier. Ingerencja w budynek była niewielka, planowana zmiana funkcji zaprojektowana została z poszanowaniem istniejącej bryły budynku. Na dachu obiektu przewidziana została funkcja sezonowego miejsca ćwiczeń na świeżym powietrzu. Całość założenia utrzymana jest w naturalnym, leśnym klimacie, dlatego oprócz projektowanych chodników planowane jest powstanie wydeptanych ścieżek, stworzonych naturalnie przez użytkowników obiektu.

Miejsce ma łączyć w sobie trzy funkcje: ośrodka zdrowia psychicznego, hotelu wypoczynkowego oraz centrum rehabilitacji. Obiekt ma za zadanie zapewnić możliwość kompleksowego podejścia do każdej osoby. Projekt stworzony jest w oparciu o przeprowadzone w pracy badania problematyki psychologii środowiskowej oraz dziedzin pokrewnych. Głównym założeniem projektowanej koncepcji jest jak najmniejsza ingerencja w istniejący zalesiony teren (przede wszystkim ograniczenie wycinki istniejących drzew do niezbędnego minimum), stworzenie obiektu ekologicznego, w zgodzie z naturą, pasującego skalą do otaczającego lasu oraz nawiązującego formą do otoczenia.