Jesienna edycja Restaurant Week. Gdzie warto pójść?

Jesienna edycja Restaurant Week. Gdzie warto pójść?

Zastanawiacie się, które miejsca na kulinarnej mapie Polski odwiedzić w ramach Restaurant Week? Przychodzimy do Was z propozycją topowych restauracji, w których od 28 października do 15 listopada będziecie mieli okazję zjeść trzydaniowy set w festiwalowej cenie 49 zł i formule #zerowaste. Lunch czy kolacja? Wybór należy do Was!

Grodzisk Mazowiecki | Gniazdo

Miejsce, które warto odwiedzić podczas jesiennej edycji Restaurant Week to zdecydowanie Gniazdo - drewniana restauracja, położona na obszernym zielonym terenie wśród drzew. To doskonałe miejsce, by przy daniach kuchni polskiej z elementami kuchni międzynarodowej, odetchnąć od codziennego miejskiego zgiełku. W festiwalowym menu znajdziemy typowo jesienne kompozycje. Mięsożercy na talerzach znajdą konfitowane kacze udo z tymiankiem, rozmarynem, pieczoną śliwką, puree dyniowo-jabłkowym i sosem z czarnego bzu. Wegetarianie zjedzą grillowane medaliony z bakłażana z zatarem i pieczoną dynią podawane z kuskusem cytrynowym.

Poświętne | Restauracja Tremo w hotelu Pałac Alexandrinum

Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja położona w sercu 12-hektarowego lasu tuż pod Warszawą. W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Szefa Kuchni Tomasza Maćkowiaka zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. W wykwintnych połączeniach smaków znajdziemy aromaty kuchni regionalnej z elementami światowych trendów kulinarnych. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. pierogi z dzikiem i confitowaną cebulą czypoliki wołowe z gruszką, aronią i ziemniakami. W opcji wege czeka krem z pasternaka i gruszki oraz kalafior ze skorzonerą i migdałami. Posiłek można zjeść w klimatycznych wnętrzach lub na zacisznych tarasach, delektując się czystym powietrzem i pięknym widokiem.

Wrocław | New Delhi

Nietuzinkowe dania czekają na Gości także w “New Delhi” - indyjskiej restauracji znajdującej się niemal w sercu Wrocławia. Na talerzach znajdziecie takie pyszności jak tęczowy ryż, chlebek naan z polędwiczkami kurczaka w sosie z Bombaju, kurczakiem w pikantnym sosie wschodnio – indyjskim oraz trzech smakach z pieca tandoor. Na deser czeka na Was mleczno – czekoladowo - koksowa uczta dla podniebienia, czyli tradycyjnej indyjskie barfi z dodatkiem orzechów nerkowca, pestek dyni i migdałów. Dzięki wyjątkowo swobodnej atmosferze osadzonej w klimatycznym, wnętrzu z indyjskimi akcentami możemy poczuć się jak na orientalnych wakacjach.

Kraków| Del Papa

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Del Papa to koncept kulinarny serwujący włoskie specjały oparte na oryginalnych recepturach. Restauracja inspirowana jest włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością. Powstała z fascynacji kuchnią różnych regionów Włoch i już od ponad 13 lat zachwyca niezwykłym bogactwem smaków i aromatów. Może jest to idealny czas, aby spróbować polędwicy z dorsza na czarnym spaghetti, warzywami julienne i sosem cytrynowym albo konfitowanej gęsi z gnocchi z chipsem z jarmużu? Dajcie się porwać wyszukanym smakom, a na pewno nie będziecie żałować!

Rzeszów | Wina Dajcie

W sercu Rzeszowa można pokusić się o rezerwację stolika w restauracji “Wina Dajcie” przy ul. 3 Maja 9. Na festiwalowiczów do wyboru czekają dwa menu. Smakowite jedzenie znajdą dla siebie zarówno fani mięsa, jak i miłośnicy ryb. Quinotto z białym winem, szalotką i topinamburem, rydze, olej z moreli, szałwia, pianka z dyni i chrust z pora będą serwowane do 15 listopada. To właśnie wtedy kończy się cały Festiwal, także czasu na rezerwację stolika nie zostało dużo czasu.

Bezpieczeństwo Gości

Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, nadchodząca edycja Restaurant Week odbędzie się w 100% w reżimie sanitarnym. Wszystkie uczestniczące w Festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z aktualnymi wytycznymi. Restauratorzy są zobowiązani m.in. do dbania o całkowicie bezpieczny obieg naczyń, zapewnienia płynu do dezynfekcji rąk, wdrożenia szkolenia z zasad higieny i bezpieczeństwa oraz bieżącą dezynfekcję restauracji. W wyniku ostatnich obostrzeń obowiązują min. 4m2 odległości na Gościa oraz dostępność co drugiego zajętego stolika, które w ramach Festiwalu można zarezerwować do godziny 19:30.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w kilkunastu miastach i regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, na Podhalu, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, a także Toruniu. Swój udział zadeklarowało prawie 400 restauracji, które przygotowały specjalne popisowe menu. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero&Kinley Tonic. W ofercie dostępne będą dania wegetariańskie, wegańskie i rybne – proponowane jako menu pierwszego wyboru, a także menu mięsne. Stoliki można rezerwować już dziś na RestaurantWeek.pl.

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Termin Festiwalu: 28 października – 15 listopada