W Płocku pojawi się nowa sala koncertowa z roślinnym dachem

W Płocku pojawi się nowa sala koncertowa z roślinnym dachem

Za projekt siedziby Płockiej Orkiestry Symfonicznej odpowiada warszawska pracownia Plus3 Architekci, która zajęła pierwsze miejsce w konkursie architektonicznym. Nowa sala koncertowa pojawi się nieopodal Teatru Dramatycznego na płockim Nowym Rynku.

Koncepcja architektoniczna dla budynku sali koncertowej w Płocku oraz przylegających jej terenów, musiała sprostać wielu wymogom takim jak: doskonała akustyka, funkcjonalność, trwałość, energooszczędność i uszanowanie krajobrazu. Pracownia plus3-architekci, zaproponowała projekt, który spełnia wszystkie kryteria jakości i funkcjonalności, jednocześnie dbając o walory wizualne. Budynek Płockiej Orkiestry Symfonicznej powstanie na planie prostokąta, lecz jego ściany będą miały nieregularną wysokość. Na dachu, a także wokół sali koncertowej teren będzie porośnięty... trawą! Stworzenie ekosystemu pomiędzy budynkiem, a tkanką miejską i otaczającą ją naturą było istotnym celem projektu. Linearne, proste ścieżki tworzą kanwę całego założenia parkowego, a ich rysunek, poczynając od placu przy alei Jachowicza, aż po ulicę Tumską łączy w spójną całość chłodną i zadrzewioną część nowego parku oraz jego trawiasto-rekreacyjną strefę relaksu i rozrywki.

Wewnątrz obiektu znajdą się dwie sale koncertowe – ta główna i kameralna – a także sporej wielkości foyer oraz sale do prób, garderoba i kawiarnia. Kolorystyka pomieszczeń to głównie miedź oraz heban w zestawieniu czernią i szarościami. W budynku znajdzie się także garaż podziemny dla samochodów.

Plus3-architekci to warszawska pracownia, która na swoim koncie ma wiele udanych realizacji oraz kilka znaczących sukcesów konkursowych. Zespół plus3-architekci od kilku lat specjalizuje się w projektach muzycznych. W tym roku ma się rozpocząć realizacja sztandarowego projektu pracowni: nowego kampusu Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy. Po raz kolejny ekspertem odpowiedzialnym za akustykę projektów pracowni została mgr inż. Ewa Więckowska-Kosmala, która wraz z zespołem: Magdaleną Czechowską i Radosławem Ciszewskim, stworzyła jakościową koncepcję akustyczną dla budynku sali koncertowej.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Beton i drewno, to jedyne czego potrzeba, by zrobić wrażenie. Oto niezwykła hala koncertowa w Meksyku

J.G., PLUS3 ARCHITEKCI