5 warszawskich restauracji, które zadebiutują na festiwalu Restaurant Week

5 warszawskich restauracji, które zadebiutują na festiwalu Restaurant Week

W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Bardzo nas cieszy, że liczba restauracji, która dołącza do tego projektu, również rośnie. Przedstawiamy Wam 5 znakomitych warszawskich lokali, które zadebiutują podczas jubileuszowej edycji.

1. Cucina Mia w Sheratonie, ul. Bolesława Prusa 2

Cucina Mia to nowa restauracja w przestrzeni hotelu Sheraton Grand w Warszawie. Jest to miejsce otwarte nie tylko dla gości hotelowych, ale dla wszystkich chcących spróbować znakomitej włoskiej kuchni - prostej i jednocześnie opartej na produktach najwyższej jakości. Menu restauracji Cucina Mia skomponował Marcin Sasin, wybitny szef kuchni hotelu Sheraton Grand Warsaw, a duży wpływ na smak potraw miał także włoski kucharz Riccardo Pinna, pracujący dla The Ritz-Carlton Palace Hotel w Rijadzie.

Podczas festiwalu Restaurant Week będziecie mogli spróbować w Cucina Mia takich dań jak carpaccio wołowe w stylu ‘Al Coltello’ z marynatą z limonki i pistacjowym sosem pesto, czy też pierożki w stylu sardyńskim z ziemniakami, serem Pecorino i miętą. Na deser szef kuchni zaserwuje m.in. Zupa Inglese – tradycyjny deser z Toskanii: biszkopt cytrynowy z kremem, kakao i likierem Alchermes.

2. Dar Mounia, ul. Poznańska 21

Podczas tegorocznej edycji festiwalu spróbujemy w stolicy prawdziwych smaków Marrakeszu. Dar Mounia to restauracja znajdująca się na rogu ulic Hożej i Poznańskiej, gdzie szefowa kuchni karmi swoich gości daniami rodem z jej rodzinnych stron. Specjałami są tu z pewnością briouates (trójkątnych krokietów z ciasta filo z różnymi nadzieniami), tagine i tradycyjna pastilla . Oprócz pysznego jedzenia Dar Mounia wyróżnia także wystrój wnętrza - lokal zachwyca klimatem, elegancją i dopieszczonymi detalami w kolorze złota (te złote lampy!). Wiele mebli i dodatków zostało przywiezionych z samego Marakeszu.

Podczas Restaurant Week zjecie tam Tagine Djaj (z kurczakiem, oliwkami i ziemniakami), zupę Harira (klasyczna marokańska zupa z ciecierzycy, soczewicy i pomidorów), czy też marokański mus z białej czekolady podawany z kawą.

3. Mille Vigiani, ul. Syta 93

Piękna, elegancka przestrzeń restauracji mieszczącej się na warszawskim Wilanowie, a także muzyka grana na żywo, składają się na idealną oprawę dla dań, które są serwowane w Mille Vigani. Za samą kartę dań jest odpowiedzialny Bartek Kędra, który stworzył wykwintne dzieła będące oryginalnymi wariacjami na temat dań kuchni międzynarodowej. Zapewniamy, że na długo zapamiętacie smak takich dań jak kalmary w tempurze z sosem kolendrowym, czy też małże św. Jakuba z emulsją z kukurydzy.

Jesteśmy pewni, że zakochacie się również w festiwalowym menu Mille Vigani - polecamy żebro wołowe ze smażonymi borowikami, sosem porto i ziemniakami pieczonymi, a także seler pieczony z tymiankiem i rozmarynem na musie z koziego sera z wędzonym masłem.

4. Leo's Marani, ul. Marszałkowska 85

Tego lata w samym centrum stolicy otworzyła się nowa restauracja Leo's Marani. I choć w mieście nie brak lokali serwujących gruzińską kuchnię, ta zdążyła już zebrać bardzo pochlebne opinie wśród smakoszy.

W Leo's Marani kreatorem smaków jest Levan Dumbowski, który proponuje dania kuchni gruzińskiej i ormiańskiej. Jak na ten region przystało w karcie znajdziemy oczywiście wiele dań na bazie wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny i warzyw. Polecamy chociażby kotleciki i szaszłyki jagnięce, grillowanego bakłażana faszerowanego mięsem jagnięcym i słynne chaczapuri. W piątki i soboty zjemy tu także autorskie dania rybne na bazie pstrąga sprowadzanego z Armenii i polskiego jesiotra z Mazur.

A co znajdzie się w festiwalowym menu w Leo's Marani? Chociażby odżakhuri, czyli grillowaną wieprzowinę z cebulą, czosnkiem i ziemniakami, a także zupę charczo z wołowiną, pomidorami i ryżem (przyprawiona na ostro). Dla wegetarian proponujemy natomiast ajaphsandali - doprawione aromatycznymi ziołami gruzińskimi warzywa w składzie: bakłażan, pomidor, papryka i ziemniaki.

5. Wabu Sushi & Japanese Tapas, Plac Europejski 2

"Wabu to wyjątkowe sushi oraz unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Zgodnie z tą japońską tradycją potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya jest dzielenie się nimi." - tak w skrócie przedstawia się japońska restauracja, która mieści się na parterze wieżowca Warsaw Spire. W 100% zgadzamy się z tym opisem i bardzo cieszymy, że Wabu w końcu dołączyło do festiwalowej rodziny Restaurant Week - dzięki temu możemy kolejny raz (i to w w festiwalowej cenie!) spróbować dań, które wyróżniają się nutą finezji i nowoczesnych akcentów.

Choć to miejsce słynie ze znakomitego sushi, w głównych daniach festiwalowego menu nie znajdziemy tej pozycji. Do wybory jest duck burger z marynowaną kaczką, piklowaną cebulą, rukolą i pikantnym sosem oraz japońskie pierożki gyoza z warzywami. Sushi znajdzie się jednak w przystawkach - w formie futomaki z tatarem z łososia lub california roll z awokado i szparagami w tempurze. W ten sposób możemy poznać Wabu od różnych stron smakowych.

Jak zarezerwować festiwalowe menu Restaurant Week?

Wejdź na stronę www.RestaurantWeek.pl i sprawdź, które lokale biorą udział w akcji. Każde festiwalowe menu w cenie 49 zł.

Otwarcie rezerwacji: 19.09
Czas trwania Festiwalu: 16-31.10

tekst: A.R.