Rusza jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week. Temat przewodni: miłość do jedzenia!

Rusza jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week. Temat przewodni: miłość do jedzenia!

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie".

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

fot. Restauracja Wabu Sushi

Miłość przez szacunek do jedzenia
Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant
Weeka #KochajJedzenie. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na
szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie
odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.
W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!
1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania
Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do
wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana***
(wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni
rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

fot. restauracja Dar Munia

Pięć lat na fali
Jesienna edycja Restaurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Otwarcie rezerwacji: 19.09
Festiwal: 16-31.10

materiały prasowe / zdjęcie główne: Cucina Mia

sznyt tygodnia

najnowsze