Najlepsza restauracja na świecie przenosi się na wieś. Zobaczcie, jak wygląda Noma 2.0

Najlepsza restauracja na świecie przenosi się na wieś. Zobaczcie, jak wygląda Noma 2.0

Wielu na pewno słyszało o najbardziej znanej restauracji na świecie, czyli duńskiej Nomie. Miejsce otwarte w 2003 roku w Kopenhadze było prowadzone przez René Redzepiego, a na skosztowanie menu tego lokalu (oryginalna interpretacja kuchni skandynawskiej) mogli pozwolić sobie nieliczni.

Mimo że w latach 2010–2012 i w roku 2014 Noma została uznana przez brytyjskie czasopismo "Restaurant" za najlepszą restaurację na świecie i otrzymała aż dwie gwiazdki Michelin, to szef kuchni zamknął pierwszą wersję swojego konceptu ze względu na wypalenie zawodowe. Dziś, po wielu podróżach w poszukiwaniu inspiracji, otwiera nowe miejsce nazwane Noma 2.0, które tym razem znajduje się nie w centrum miasta, a na farmie. Za design nowej restauracji odpowiada nie kto inny, a jedno z najbardziej rozchwytywanych współczesnych biur architektonicznych - Bjarke Ingels Group.

fot. Rasmus Hjortshoj

Nowa lokalizacja to okolice słynnej dzielnicy Christiania, a sam lokal powstał w w byłym wojskowym magazynie z 1917 roku nazwie o Søminedepotet. Cała restauracja składa się obecnie z zespołu 11 budynków, wśród których centralnym punktem jest oczywiście kuchnia. Pozostałe budynki pełnią różne funkcje - m.in. szklarni, czy salonu z kominkiem. Wszystkie pomieszczenia są jednak połączone ze sobą szklanymi korytarzami, którymi niesie się zapach wspaniałego jedzenia. Transparentne ściany mają także pozwolić na podziwianie natury i zmieniających się pór roku na zewnątrz.

fot. Rasmus Hjortshoj

Obok szkła we wnętrzu króluje beton i naturalne drewno - to ostatnie szczególnie zauważalne w formie belek pod dachem, ale także stołów i krzeseł. Siedziska są zrobione również ze sznurowanych tkanin, które specjalnie dla tej restauracji zaprojektowało Studio Davida Thulstrupa.

Zobaczcie, jak Noma 2.0 prezentuje się z zewnątrz i od środka.

fot. Rasmus Hjortshoj
fot. Rasmus Hjortshoj
fot. Rasmus Hjortshoj
fot. Rasmus Hjortshoj
fot. Rasmus Hjortshoj
fot. Rasmus Hjortshoj
źródło: Dezeen, tekst: A.R