Talerze zrobione z otrębów nie są już niczym nowym, a w dodatku zostały bardzo dobrze przyjęte w świecie gastronomii. Zastanawialiście się jednak, z czego jeszcze można robić naczynia? Berliński start-up Kaffeeform proponuje tworzyć je ze zrecyklingowanych... kawowych fusów. To właśnie z tego materiału stworzył kubki i filiżanki na napoje, które mają być propozycją na wprowadzanie ekologicznych naczyń w kawiarniach.
Firma stworzyła swoje kubki z pozostałości po zmielonych ziarnach kawy, naturalnego kleju i cząstek drewna, z połączenia których powstaje nietypowa, plastyczna masa. Metodą formowania wtryskowego można z niej „lepić” naczynia. Co najważniejsze - wielorazowego użytku.
Oczywiście w zgodzie z ekofilozofią, "drewniany" składnik jest pozyskiwane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, a fusy dostarcza lokalna kawiarnia w Berlinie.
- Światowa konsumpcja kawy stale wzrasta i tym samym coraz więcej zmielonych ziaren kawy idzie na śmietnik – tłumaczy na łamach Designboom założyciel start-upu – Nasza marka Kaffeeform chce zacząć używać ten materiał w nowy, kreatywny sposób. Chcieliśmy stworzyć alternatywny, ekologiczny produkt – dodaje.
Seria naczyń Kaffeeform otrzymała nagrodę Red Dot w 2018 roku za swoją innowacyjność. Obecnie składa się z filiżanek do espresso, cappuccino, a także kubków na wynos. Wszystkie rodzaje naczyń z kawy można już kupić w internecie i są one dostępne tutaj.