W Nowym Jorku zaprezentowano projekt designerskiej restauracji stworzonej z odpadów

W Nowym Jorku zaprezentowano projekt designerskiej restauracji stworzonej z odpadów

Zużyłeś coś? Wykorzystaj to jeszcze raz. Taki cel postawili sobie twórcy koncepcji restauracji zaprezentowanej na NYCxDesign.

Ekologiczny trend dotyka niemal każdą dziedzinę życia. Pisaliśmy właśnie o koszulkach z plastiku wydobytego z oceanu, a przykładów na kreatywne wykorzystanie śmieci jest dużo więcej. Pokazuje to nie tylko pomysłowość, ale także wzrost świadomości ekologicznej. Każdy projekt jeszcze mocniej umacnia się w świadomości konsumentów, którzy po zapoznaniu się z nowymi pomysłami powinni choć przez chwilę, pomyśleć zabierając ze sklepu kolejną reklamówkę.

O zużytych opakowaniach nie będą musieli zbytnio myśleć właściciele restauracji zaprezentowanej podczas NYCxDesign. Pośród setek kolorowych i niezwykłych projektów to właśnie ten pomysł wzbudził naprawdę ogromne zainteresowanie. Za przygotowanie koncepcji odpowiedzialny był Fiński Instytut Kulturalny z Nowego Jorku. Kuratorami zostali Harri Koskinen i Linda Bergroth. Twórcy postanowili ożywić projekt pierwszej "niemarnującej restauracji na Północy" czyli Restauracji Nolla z Helsinek.

Podczas NYCxDesign zwiedzający mogli zobaczyć projekt miejsca wykonanego z materiałów z recyklingu. Meble oraz inne przedmioty stworzone zostały z opakowań Tetra Park pochodzących głównie ze zwykłego jedzenia, czy napojów. Kreatywny recykling nie kończy się jednak na przetwarzaniu opakowań. Twórcy zapowiadają, że po otwarciu restauracji będą współpracować także artystami i osobami kreatywnymi w celu znajdywania dalszych zastosowań dla śmieci. Wspólnie będą również dyskutować nad problemami związanymi z odpadami i zużyciem wody.

Dodatkowo jedzenie będzie tworzone na bazie organicznej i ekologicznej żywności. Celem jest tworzenie czegoś smacznego i autentycznego, a zarazem także złożonego z lokalnych składników. Wątek ekologiczny przenika tu niemal każdy zakątek działalności, co świadczy o spójnym charakterze pomysłu.

Finowie tłumaczą, że jest to idealny moment na zmianę systemu myślenia, o tym, co jemy i jakich materiałów używamy. To od nas w końcu zależy, jak będzie wyglądać przyszłość. Czy zaleje nas fala plastiku, czy jednak damy radę odbudować równowagę z przyrodą? Czasem, by zrealizować drugi scenariusz wystarczą dobre chęci i kilka kreatywnych pomysłów.

źródło: Hybebeast/ autor: Kacper Kapsa

sznyt tygodnia

najnowsze