Oto niezwykły projekt Centrum Kultury w Kopenhadze. Inspiracją były piramidy

Oto niezwykły projekt Centrum Kultury w Kopenhadze. Inspiracją były piramidy

Studio architektoniczne Kengo Kuma & Associates wygrało w połowie stycznia konkurs na zaprojektowanie nowego Centrum Kultury nad nabrzeżem Kopenhagi. W efekcie stworzyło projekt kompleksu basenów osadzonych w piramidach i połączonych ze sobą otwartymi korytarzami. Na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć jak prezentuje się obiekt i być może w przyszłość go odwiedzić. Sami chętnie byśmy się tam wybrali i wypoczęli.

Bliskość dużego akwenu wodnego miała ogromne znaczenie dla rozwoju historii, kultury i życia w portowej Kopenhadze. Głównie dlatego projektanci ze studia architektonicznego Kengo Kuma & Associates zdecydowali się umieścić nowe Centrum Kultury nad nabrzeżem miasta, wyrażając w ten sposób szacunek do wody i natury. Ich zdaniem, stworzyli projekt nie tyle co obiektu, ale doświadczenie, które pozwala odwiedzającym wejść w interakcję z wodą i ze światłem. Oba te elementy są kluczową częścią nowoczesnego basenu.

Charakterystyczną cechą obiektu jest kompleks budynków w kształcie piramid bez jednego wyraźnego frontu, co sprawia, że Centrum Kultury w Kopenhadze ma wielokierunkową i otwartą kompozycję. Nadaje to obiektowi unikalnych rysów i z pewnością sprawia, że zapada w pamięć. Ale jego rozpoznawalność i wyjątkowość nie są jedynym celem jaki architekci chcieli osiągnąć projektując taki kompleks basenów. Zależało im bowiem, aby przestrzeń oddawała ducha miasta i przypominała o panującej tutaj dynamice i żywej naturze.

Między innymi z tego powodu u wierzchołków piramid nie zobaczymy „sufitu”, ale lukę i gołe niebo. Właśnie przez tę lukę do środka będzie wpadać światło, odbijając się od powierzchni wody i ginąc w ciemnych cegłach, z których skonstruowano wszystkie piramidy przykrywające baseny. Odwiedzający będą mogli przemieszczać się między nimi siecią odsłoniętych korytarzy i ostatecznie wyjść z wody na pobliski deptak. Centrum Kultury w Kopenhadze ma mieć powierzchnię 5 tys. m². 

Musimy przyznać, że skandynawski design kolejny raz podbił nasze serca. A co wy myślicie o nagrodzonym projekcie? Wybierzecie się do Kopenhagi, gdy Centrum Kultury zostanie otwarte?

źródło: Designboom/ autor: Adam Sawicki