Miksuj drinki w duchu eko i zero waste! Pomoże w tym nowa aplikacja dla miłośników koktajli i barmanów

Miksuj drinki w duchu eko i zero waste! Pomoże w tym nowa aplikacja dla miłośników koktajli i barmanów

Miksujesz drinki? Interesujesz się nowinkami ekologicznymi i starasz się żyć w duchu less lub zero waste? Jesteś managerem baru lub barmanem, a może hobbystycznie przygotowujesz drinki dla znajomych? W takim razie powinna cię zainteresować bezpłatna aplikacja „The Bar World of Tomorrow”.

Każdy, kto choć raz próbował przyrządzać drinki, wie jak wielu składników potrzeba do przygotowania jednego fantazyjnego koktajlu i jak wiele zostaje z tego resztek – czy to po wyciśniętym owocu czy po zaparzonej kawie, nie wspominając o pustych opakowaniach. Życie w duchu eko przestało być trendem, a stało się obowiązkiem każdego z nas. Niezależnie od miejsca, w którym mieszkamy i branży w jakiej pracujemy, powinniśmy stale zmieniać nasze codzienne nawyki na zdrowsze i lepsze dla naszej planety. Dlatego tak ważne jest szerzenie wiedzy na temat praktyk proekologicznych i wcielanie ich w różne dziedziny naszego życia.

Obecnie każda branża szuka rozwiązań, by jej działalność miała jak najmniejszy wpływ na środowisko naturalne. Niedawno pojawiło się kolejne narzędzie, skierowane przede wszystkim do branży barmańskiej, lecz także do amatorów drinków: aplikacja „The Bar World of Tomorrow”. Jest to cykl bezpłatnych szkoleń na temat zrównoważonego i odpowiedzialnego prowadzenia baru oraz świadomego spożycia alkoholu. Użytkownicy aplikacji mogą poznać proste triki, które pozwolą na prowadzenie ekologicznego baru według idei 4R: Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect (Przemyśl, Ogranicz, Wykorzystaj Ponownie, Przetwórz, Szanuj). Wdrożenie tych pięciu prostych zasad pozwoli w zrównoważony sposób rozwijać swój biznes właścicielom i managerom barów, a amatorom robienia drinków – ograniczyć ilość produkowanych śmieci. Jak to wygląda w praktyce? Szkolenia zostały zbudowane tak, by uczyć jak w pełni wykorzystywać składniki koktajli, zarządzać lodem – jednym z najbardziej marnowanych składników w pracy za barem – a także wodą, energią oraz odpadami, tak aby mogły być w pełni poddawane recyklingowi.

Osadzona na platformie EdApp aplikacja oferuje znacznie więcej niż standardowe kursy – to barwne, interaktywne instruktaże, które zainspirują każdego użytkownika. Kursy zostały pogrupowane ze względu na zagadnienia (praca za barem, zarządzanie lokalem, zarządzanie pracownikami), a poruszanie się po platformie jest bardzo intuicyjne, proste i wygodne.

Inicjatywa „The Bar World od Tomorrow” powstała dzięki współpracy Grupy Pernod Ricard z platformą edukacyjną ONZ „EducateAll” oraz Instytutem UNITAR. Za stronę merytoryczną kilkunastu dostępnych kursów, odpowiadają: Pernod Ricard, Sustainable Restaurant Association oraz ekologiczny duet barmański Kelsey Ramage i Iain Griffiths – znany pod pseudonimem Trash Tiki.

Więcej informacji o szkoleniu znajduje się na stronie https://www.edapp.com/course/the- bar-world-of-tomorrow/.

sznyt tygodnia

najnowsze