Koktajlbar rodem z egzotycznej wyspy w Twoim własnym domu? Za pomocą kilku gadżetów możesz stworzyć niepowtarzalny klimat, którym oczarujesz swoich gości. Przy okazji zdradzamy niezawodne pomysły na idealne/egzotyczne drinki!
Tego lata znacznie częściej wybieramy wakacje w mieście zamiast dalekich podróży. Chociaż może wydawać się to niemożliwe, ale za pomocą kilku gadżetów możemy zorganizować domówkę w egzotycznym klimacie rodem z gorących tropików! Dekoracje, wakacyjny dress code i oczywiście odpowiednio podane napoje - powinny ugasić u naszych gości pragnienie, a ich smakiem i wyglądem przenieść do baru na egzotycznej wyspie.
Okazuje się, że niewiele trzeba, aby wprowadzić w naszych domach tropikalną atmosferę - wystarczy kilka gadżetów i odpowiedni trunek, który zaskoczy bogactwem owocowych aromatów. Zobaczcie, co powinno znaleźć się w Waszym domowym barze.
W czym podać?
To, że jemy i pijemy także oczami jest rzeczą oczywistą. Z tego powodu warto zadbać o ciekawe akcesoria, bo przecież nie musimy się ograniczać do zwykłych szklanek i kieliszków. Jeśli myślimy o imprezie w stylu tropikalnym to polecamy wszelkie naczynia nawiązujące kształtem do ananasa (liście można potraktować jako nóżkę!) czy nietypowe drewniane "longi" - czyli wysokie szklanki do koktajli.
Ciekawym i modnym ostatnio rozwiązaniem są też kubki nawiązujące kształtem do totemów (wraz z odpowiednim garnishem prezentują się obłędnie!). Gwarantujemy, że nasi goście na długo zapamiętają takie koktajle!
Czym zamieszać?
Nie tylko naczynia, ale także shakery mogą być ozdobą domówki - szczególnie, jeśli koktajle przygotowujemy przy naszych gościach. Wzrok będą przyciągać wszystkie kolorowe shakery - także te z wzorami i z blaskiem złota.
Na „karaibską domówkę” wybraliśmy shaker z motywem egzotycznych roślin. Jeśli jednak szukamy bardziej uniwersalnego rozwiązania, które sprawdzi się także podczas innych spotkań, polecamy kolory pastelowej zieleni. Równie dobrze sprawdzi się drewniany zestaw shaker + kubki, który nada imprezie eleganckiego sznytu.
W czym schłodzić?
Łatwo można przeoczyć ten element podczas kompletowania estetycznego zestawu do robienia drinków, ale z naszego doświadczenia wynika, że nie warto z niego rezygnować. Kubełek na lód jest niezwykle przydatny i wygodny podczas letnich imprez - kostki mamy zawsze pod ręką i każdy z gości może z nich skorzystać w dowolnym momencie.
Kubełek może pasować do szklanek lub kubków, w których serwujemy drinki, ale oczywiście nie musi! Może być jednym szalonym gadżetem, który będzie atrakcją na stole z przekąskami i napojami. Z pewnością nikt nie przeoczy złotego kubełka - ananasa, ale możemy się też zdecydować na bardziej dyskretne wiaderka, np. z motywem hawajskich kwiatów.
Czym przygotować?
Jak już mamy wszystkie naczynia pora się zastanowić, czym przygotujemy nasze wykwintne koktajle? W sieci znajdziemy wiele akcesoriów barmańskich, które ułatwią nam wiele czynności związanych z serwowaniem drinków. My zachwyciliśmy się niezwykle estetycznym zestawem od Pretty Useful Tools, który składa się m.in. z obieraczki, skrobaka i nożyka kanałowego, którym stworzymy piękny garnish ze skórek cytrusów.
Na koniec warto zamieszać i przystroić dodatkami nasz koktajl - w tym nam pomogą łyżki barmańskie i wykałaczki, na które nadziejemy dodatkowo owoce. Wzorów takich gadżetów jest całe mnóstwo - wybierzcie takie, które będą pasować do charakteru Twojej imprezy!
Jakie koktajle przyrządzić?
Na początku wyobraźcie sobie dwa miejsca - gorącą Brazylię i tropikalne wyspy. Jeśli chcielibyście się znaleźć na którejś z nich bez wychodzenia z własnego domu, mamy dla Was rozwiązanie! Jeśli wybraliście Brazylię, przygotujcie koktajl Brasil Collins, którego podstawą jest Ballantine’s Brasil - trunek na bazie słynnej szkockiej whisky, który zachwyca aromatem świeżej limonki i słodkiej wanilii (przepis znajdziecie tutaj - LINK).
Brasil Collins możecie podać w kubku typu totem albo po prostu w szkle - wówczas najlepiej w wysokich i wąskich szklankach typu hightball. Nasz koktajl przystroiliśmy tymiankiem cytrynowym, który pięknie wygląda i dodaje niezwykłego aromatu. Jeśli lubimy pić koktajle przez słomkę, proponujemy do Brasil Collins dodawać te wykonane z papieru lub metalowe.
Jeśli wolicie karaibskie klimaty, mamy dla Was przepis na Passion Sour - jest słodki, a jednocześnie kwaśny oraz wytrawny, a do tego wyróżnia się bogactwem aromatów (przepis - LINK). Do tego koktajlu będziecie potrzebować kilku nietypowych, ale jednocześnie nieskomplikowanych składników - każdy z nas może je przygotować na własną rękę. Podstawą całego napoju jest Ballantine's Passion - połączenie słynnej szkockiej whisky, w którego kompozycji smakowej poczujemy słodycz papai, wytrawność dojrzałego grejpfruta i pomarańczy, a także wyjątkowy smak soczystego owocu yuzu.
Passion Sour najlepiej podawać w towarzystwie skręconej skórki pomarańczy (jako garnish) i w niskich szklankach typu lowball. Te niskie szklanki o grubszej podstawie są najczęściej wykorzystywane do podawania klasycznego drinka Old-Fashioned, ale lowball można wykorzystywać także do wszystkich koktajli serwowanych „on the rocks”, czyli wlewanych na kostki lodu.
Więcej informacji na Instagamie Anny Filipiak, ambasadorki marki Ballantine’s: @anna_staytrue
Za współpracę dziękujemy koktajlbarowi El Koktel i Mirze Martyniuk.
Zdjęcia drinków: Piotr Jakubowski (@JAKUBINAfoto)