Wysublimowany koktajl z nutą mango i owocu yuzu? Zrobisz go we własnym domu

Wysublimowany koktajl z nutą mango i owocu yuzu? Zrobisz go we własnym domu

Teraz już każdy może przenieść do swojego domu klimat rodem ze słonecznych Karaibów! Tym razem na domówkę w tropikalnym stylu proponujemy przygotować słodko-kwaśny koktajl na bazie Ballantine's Passion - legendarnej szkockiej whisky.

Przed nami kolejny weekend, a więc czas na planowanie kolejnej tropikalnej domówki! Ostatnim razem zdradziliśmy Wam przepis na idealnie limonkowy koktajl na bazie Ballantine's Brasil, ale tym razem warto zaskoczyć swoich gości czymś zupełnie nowym. Wraz z barmanami z warszawskiego El Koktel proponujemy przygotowanie nietypowego wakacyjnego koktajlu - jest słodki, a jednocześnie kwaśny oraz wytrawny, a do tego wyróżnia się bogactwem aromatów.

Do koktajlu Passion Sour będziemy potrzebować kilku nietypowych, ale jednocześnie nieskomplikowanych składników - każdy z nas może je przygotować na własną rękę. Podstawą całego napoju jest Ballantine's Passion - trunek bazujący na słynnej szkockiej whisky, w którego kompozycji smakowej poczujemy słodycz papai, wytrawność dojrzałego grejpfruta i pomarańczy, a także wyjątkowy smak soczystego owocu yuzu.

PASSION SOUR - składniki:

40 ml Ballantine’s Passion
25 ml aquafaby
20 ml soku z cytryny
10 ml wody miodowej
4 dashe angostury
Lód

Na początek oczywiście baza, czyli 40 ml (pełny kieliszek do wódki) Ballantine's Passion. Uwaga - trunku nie wlewamy bezpośrednio do szklanki, ale do shakera, w którym będziemy przygotowywać koktajl. Jeśli nie macie profesjonalnego shakera barmańskiego to nic nie szkodzi - wystarczy zwykły słoik.

Następnie do shakera wlewamy 25 ml aquafaby. Brzmi tajemniczo, ale aquafaba to nic innego, jak wegański substytut ubitego kurzego jajka, który robi się z zalewy po ciecierzycy z puszki. Dzięki połączeniu tych dwóch składników możemy osiągnąć efekt puszystej pianki, tak samo jak w przypadku ubitego jajka. Zapewniamy, że aquafaba nada koktajlowi przyjemnej gładkości.

Jeśli koktajl ma być naprawdę sour to nie może zabraknąć w nim cytryny, dlatego do shakera dodajemy 20 ml soku wyciśniętego z tego kwaśnego owocu.

"Miksturę" uzupełniamy o 10 ml wody miodowej. Przepis na ten składnik jest bardzo prosty - wystarczy zmieszać miód i wodę w proporcji 2:1, czyli na 200 ml miodu potrzebujemy 100 ml wody. Naszym ostatnim składnikiem w shakerze powinna być jeszcze angostura - gorzka wódka z Trynidadu i Tobago o ciemnoczerwonej barwie, która jest często używana przez barmanów do aromatyzowania. Jeśli posiadamy ten składnik to dodajemy 4 "dashe" (40 kropli) do naszego koktajlu.

Kolejnym krokiem będzie zamknięcie shakera (lub naszego słoika) i mocne wstrząsanie, aż koktajl się napowietrzy. Po tym przelewamy cały napój do niskiej szklanki wypełnionej lodem.

Nie zapomnijmy jednak o dekoracji, czyli o tzw. garnishu - w końcu nasi goście też jedzą i piją oczami. Proponujemy proste rozwiązanie, czyli skórkę z cytryny, która doda jeszcze mocniejszego cytrusowego aromatu.

Smak przypominający o wakacjach, aromat whisky i delikatna faktura koktajlu - to połączenie z pewnością zachwyci Waszych gości. Warto spróbować!

Więcej informacji na Instagramie Anny Filipiak, ambasadorki marki Ballantine's: @anna_staytrue

Za współpracę dziękujemy koktajlbarowi El Koktel i Mirze Martyniuk.

Zdjęcia: Piotr Jakubowski (@JAKUBINAfoto)

Zobacz też:

Idealny koktajl na domówkę? Oto przepis na letnie orzeźwienie na bazie Ballantine’s Brasil

 

sznyt tygodnia

najnowsze