Kopenhaska Noma od kilku lat nosi zaszczytne miano jednej z najlepszych najlepszych restauracji na świecie. Teraz ponownie otwiera się po obostrzeniach wprowadzonych przez duński rząd, lecz w całkowicie nowej formule.
Znajdująca się w Kopenhadze Noma to jedna z najsłynniejszych i najlepszych restauracji na świecie. Na koncie ma już dwie gwiazdki Michelin, zaś do skosztowania słynnych dań opracowanych przez szefa kuchni i właściciela lokalu – René Redzepiego – nierzadko ustawiały się długie kolejki.
Teraz restauracja ponownie otwiera się po kwarantannie, lecz drastycznie zmienia swoje menu – na lunch oraz kolację będzie serwować tylko dwa dania – mięsnego Noma Cheeseburgera i wegetariańskiego Noma Veggie Burgera. Ponadto lokal będzie też teraz działać jako winebar.
Jak zapewniają przedstawiciele restauracji, oba burgery zawierają słynne autorskie, fermentowane produkty Nomy. Z kolei charakterystyczną, ziemniaczaną bułkę dostarczają kucharze z zaprzyjaźnionej restauracji Gasoline Grill.
Co ciekawe, Noma Cheeseburger będzie kosztować około 60 złotych, co w porównaniu do dotychczasowych dań w menu lokalu jest naprawdę przystępną ceną – degustacyjne menu z owocami morza potrafiło kosztować nawet 2500 zł.
Jak tłumaczy szef kuchni René Redzepiego – teraz, w czasach pandemii koronawirusa i izolacji społecznej, zależy mu, by Noma stała się bardziej dostępna dla ludzi, stąd też decyzja o wprowadzeniu bezpiecznych dań w przystępnych cenach. „Eksperymenty zostawię sobie na później” – tłumaczył szef lokalu.
W takiej formule Noma będzie działać przez najbliższe dwa miesiące. Później lokal ponownie będzie oferować swoje słynne menu degustacyjne.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Najlepsza restauracja na świecie przenosi się na wieś. Zobaczcie, jak wygląda Noma 2.0