Niech żyje bal, czyli przepis na Karnawałowy Poncz od barmanów z El Koktel

Niech żyje bal, czyli przepis na Karnawałowy Poncz od barmanów z El Koktel

W najlepsze trwa czas karnawału. Okres zabawy, maskarad, wystawnych bankietów ale też prywatek w gronie bliskich przyjaciół. Zapraszanie gości do własnego domu jest wyrazem zaufania, a jedna z naszych cech narodowych to przygotowywanie domówek na najwyższym poziomie. Stół musi być bogaty w przekąski, dania ciepłe, ale i wysokiej klasy napoje. Warto wzbogacić selekcję wódek, wina czy piwa również o coś mieszanego. Perfekcyjną propozycją na takie okazje będzie Karnawałowy Poncz, którego recepturę zdradzają nam barmani z El Koktel.

Jest to wyborna okazja żeby zaangażować naszych alkoholowych pułkowników. Pułkowników, czyli w żargonie barowo-klubowym butelki, które nie do końca wiemy, jak wykorzystać, przez co zalegają w naszym barku. Mocniejszy trunek od wujka z Ameryki? oś mocniejszego? Butelka wina od cioci z Francji? Alkohole, które na czysto nie są naszymi faworytami, możemy świetnie wykorzystać jako bazę dla naszego Karnawałowego Ponczu.

Złota zasada ponczu to: jedna część czegoś kwaśnego, dwie części czegoś słodkiego, trzy części składników alkoholowych i cztery części napojów bezalkoholowych.

Na 1 litr Karnawałowego Ponczu przygotujcie:

100 ml soku z cytryny

200 ml syropu z cukru trzcinowego*

200 ml rumu (prezent od kuzynki z Barbadosu ;-)

100 ml białego wina

200 ml herbaty hibiskusowej

200 ml soku ananasowego

2 cytryny

1 limonka

1 ananas

suszone kwiaty hibiskusa

Sposób przygotowania:

Do misy wlewamy rum, wino, zaparzoną herbatę, sok ananasowy, sok z cytryny i syrop z cukru trzcinowego.*

Kroimy owoce w plastry i wrzucamy do naczynia.

Mieszamy.

Lód dodajemy tuż przed przybyciem Naszych Gości.

Całość przystrajamy suszonymi kwiatami hibiskusa.

*Jak zrobić syrop z cukru trzcinowego?
200 gram cukru trzcinowego wsypujemy do 140 ml gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Ja również chętnie ugoszczę Was takim ponczem, jeżeli zdecydujecie się spędzić karnawałowe szaleństwa z przyjaciółmi u Nas, w barze El Koktel.

„Bo to życie to bal jest nad bale!”

tekst: Karol Lubasz z El Koktel

sznyt tygodnia

najnowsze