5 najpiękniejszych deserów z festiwalu Fine Dining Week, których szkoda Ci będzie jeść

5 najpiękniejszych deserów z festiwalu Fine Dining Week, których szkoda Ci będzie jeść

Tak ładne, że aż szkoda jeść! Ta myśl zawsze pojawia się w głowie, gdy dostajemy deser, w którym zadbano o każdy detal. Z festiwalowego menu Fine Dining Week wybraliśmy 5 słodkich kompozycji, które nie tylko są bardzo fotogeniczne, ale także obłędnie smakują.

Ósma edycja festiwalu Fine Dining Week potrwa od 12 lutego do 1 marca i odbędzie się w ośmiu regionach Polski. Organizatorzy wraz z 70 najwybitniejszymi restauracjami zapraszają na ogólnopolski cykl tematycznych przygód kulinarnych. Po raz pierwszy zadaniem wiodących polskich Szefów Kuchni jest przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się z festiwalowymi Gośćmi swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi. Każda z restauracji przygotowała swoje wyjątkowe menu, a wśród nich Goście znajdą m.in. “Klasyka kulinariów w regionalnym wydaniu” w Marconi w Hotelu Bristol, “Uczta z kaczką” w Papu, “Muszle&Perły” w Mood, czy “Skarby Starego Kleparza“ w Filipa 18 Food Wine Art.

W żadnym menu nie zabraknie oczywiście wykwintnego deseru, który ucieszy zarówno miłośników słodyczy, jak i kulinarnego designu. Zobaczcie najciekawsze propozycje!

1. Restauracja La Rotiserrie, Warszawa

Torcik - mus z białej czekolady, kasztany, Grains de Celles Extra Brut, beza z migdałami, suszone owoce.

2. Restauracja Słona Woda, Sopot

Praliny w białej i czarnej czekoladzie aromatyzowane whisky.

3. Restauracja Marconi w Hotelu Bristol, Warszawa

Czekolada z orzechami: czekolada, awokado, prażone orzechy, sos kawowy z „Kukułek”.

4. Restauracja Mercato, Gdańsk

Gdański tort migdałowy - tradycyjny kaszubski przysmak o mocno migdałowym smaku.

5. Restauracja Ventri Tre, Warszawa

Mille-feuille (tzw. ciasto tysiąca listków) z czekoladą i malinami.

Podczas Fine Dining Week będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych 129 zł za osobę. Szefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju zaserwują Gościom autorskie pięciodaniowe menu tematyczne dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej.

Wszystkie propozycje restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne wraz ze szczegółową informacją na temat znajdują się na stronie festiwalu www.FineDiningWeek.pl.

Festiwal potrwa od 12 lutego do 1 marca.

źródło: materiały prasowe

sznyt tygodnia

najnowsze