Alain Ducasse otworzył luksusową restaurację na łodzi pływającej po Sekwanie

Alain Ducasse otworzył luksusową restaurację na łodzi pływającej po Sekwanie

Jeśli zastanawiacie się, czy w najbliższym czasie odwiedzić Paryż, dajemy wam kolejny powód, aby już teraz rezerwować bilety lotnicze. W nowo otwartej restauracji Ducasse sur Seine nie tylko zjecie arcydzieła francuskiej sztuki kulinarnej, ale także będziecie podziwiać Miasto Miłości z perspektywy Sekwany.

Alain Ducasse, wybitny szef kuchni wyróżniony za swoje dokonania gwiazdą Michelin, postanowił stworzyć wyjątkowy projekt, który będzie połączeniem uczty dla podniebienia i dla oczu. Wraz z dwoma utalentowanymi projektantami wnętrz, Mauriziem Galante i Talem Lancmanem, stworzyli restaurację, która już od kilku tygodni pływa po Sekwanie i zachwyca swoim designem. Szczególne wrażenie robi na gościach sufit, który daje wrażenie ruchu przez to, że odbija w sobie fale Sekwany.

Cała łódź (zasilana elektrycznie) również została specjalnie zaprojektowana dla Alaina Ducasse'a przez paryskiego architekta Gérarda Ronzattiego, który ma na swoim koncie oszałamiające projekty zarówno na lądzie, jak i na wodzie. W tym projekcie postanowił połączyć cechy architektury klasycznej i barokowej. Tym sposobem stworzył miejsce, które stało się kolejną atrakcją turystyczną Paryża.

Źródło:
Najlepsza restauracja na świecie przenosi się na wieś. Zobaczcie, jak wygląda Noma 2.0

Robot.He, czyli pierwsza restauracja, gdzie dania podają roboty

źródło: luxatic, tekst: A.R

sznyt tygodnia

najnowsze