Szef kuchni wprowadza do menu włoskiej restauracji „smażone powietrze”

Szef kuchni wprowadza do menu włoskiej restauracji "smażone powietrze"

Nicola Dinato, szef kuchni, który został wyróżniony gwiazdką Michelin, właśnie zaprezentował swoje innowacyjne danie. Gdzie będzie serwowany ten powietrzny przysmak?

Szef restauracji Feva, która znajduje się we włoskim miasteczku Castelfranco Veneto, zaprezentował swoje nowe danie, które ma szansę przyciągnąć smakoszy rządnych nowych wrażeń dla swoich kubków smakowych. Nicola Dinato będzie serwować swoim gościom smażone powietrze. Podstawą dania są „obłoczki” zrobione z tapiotki, czyli kaszy z manioku.

Tapiokowe chmurki są najpierw smażone, a potem suszone. Później to innowacyjne danie poddawane jest przez 10 minut ozonowaniu, dzięki czemu nabiera specyficznego aromatu. Jeśli chodzi o smak to goście restauracji porównują go do smaku świeżego powietrza w górach i lasach.

"Smażenie zapewnia chrupkość. Gdybyśmy piekli je w piecu, kleiłyby się do zębów" - tłumaczy Dinato.

Zadaniem szefa kuchni, jego danie jest dowodem na to, że nicość może być namacalna. Chcielibyście spróbować "niczego", które kosztuje 30 dolarów?

Zobacz też:

Bombay Sapphire wypuszcza jadalną farbę, którą dodaje się do ginu z tonikiem

Oreo o smaku skrzydełek kurczaka i wasabi tylko dla odważnych

źródło: 9gag, tekst: A.R

sznyt tygodnia

najnowsze