Konkurs zorganizowany podczas London Design Festival to prawdziwe święto dla miłośników fikuśnych, słodkich wyrobów. Zobaczcie, jak wyglądały pozostałe nagrodzone prace.
Sally Reynolds z Nowego Jorku jest autorką całkiem nietypowego deseru , który okazał się być najlepszym zgłoszeniem podczas prestiżowego konkursu Bompas & Parr. Jej słodkie dzieło ma kształt... kobiecej piersi.
Niestety wszystkich, którzy zaczęli przeliczać pieniądze w portfelu, aby kupić to dzieło, musimy rozczarować - lodowa pierś powstała jedynie w wirtualnej rzeczywistości, bo taka jest właśnie idea konkursu. Inicjatywa zorganizowana przez brytyjskie biuro projektowe polega na zaproszeniu architektów i projektantów do tworzenia wizualizacji najbardziej designerskich lodów.
W tegorocznym zwycięskim deserze podobno ma być wyczuwalny smak wanilii, różanego syropu i mieszanki przypraw Masala Chai, o czym informuje jego autorka. Co ciekawe, kształt tego deseru powstał na podstawie bardziej złożonego projektu (kompozycja splecionych ze sobą nagich kobiecych sylwetek), który Reynolds stworzyła w wirtualnej rzeczywistości. Inspiracją dla powstania "Homage to Breast" były klasyczne rzeźby, które są najlepszym dowodem na celebrację kobiecego piękna przez artystów.
Jak możemy zobaczyć na zdjęciach, pozostałe wyróżnione prace również robią wrażenie. Wśród zwycięskich projektów możemy zobaczyć projekt lodów w kształcie kostki mydła, czy też różowej chmury, która jest wariacją na temat tureckiej dondurmy.
Żałujemy, że tych słodkich dzieł nie da się spróbować w świecie rzeczywistym - można je jedynie zobaczyć w wersji wirtualnej w British Museum of Food do 30 września.