Niesamowity projekt wieżowców łączy nowoczesną architekturę z naturalnym środowiskiem Dubaju

Niesamowity projekt wieżowców łączy nowoczesną architekturę z naturalnym środowiskiem Dubaju

Dubaj wzbogaca się o kolejny projekt nie z tego świata. Niezwykłe "Symbiotyczne wieże" zaprojektowane przez Amorphoustudio w dubajskich ogrodach Jumeirah składają się z budynku mieszkalnego, hotelu i biurowca, połączonego na parterze z dwupoziomowym deptakiem dla pieszych i centrum handlowym. Przestrzeń znajdująca się między wieżowcami, zaprojektowana została z myślą o różnych porach roku. Na dolnym pokładzie znajduje się zielona oaza, w której pełno jest drzew i wody, aby zapewnić spacerującym komfortowe warunki podczas gorącego lata. Na dolnym poziomie, której strukturę zainspirował diagram Woronoja, można będzie liczyć na odrobinę cienia. Dzięki połączeniu placu z zielonym terenem za pomocą ramp, drzewa będą osłaniać płaszczyznę, przepuszczając tylko określoną ilość promieni słonecznych.

Ciekawym rozwiązaniem jest skupienie parasoli solarnych w strukturach przypominających drzewa, które znajdują się w niektórych otworach diagramu Woronoja. Zbierają one energię słoneczną i przekształcają ją w energię, którą zasilany jest system wentylacji na poziomie zielonej oazy. To rozwiązanie oraz cień zapewniony przez górny poziom pokładu i gęsto zasadzone rośliny, tworzą swoisty mikroklimat, który doskonale sprawdzi się podczas najgorętszych sezonów w Dubaju.

Geometria wież oraz ich fasady zostały opracowane w odpowiedzi na warunki klimatyczne Dubaju. Dane o napromieniowaniu z najgorętszego sezonu w tym regionie, który przypada na okres maj-październik, zostały zmapowane i wykorzystane do ukształtowania formy i położenia każdej wieży. Aby zmniejszyć powierzchnię narażoną na wysokie promieniowanie, ściany wieżowców skręcają się i zwężają w wielu miejscach. Wspomniane dane zostały również ponownie wykorzystane do ustalenia głębokości balkonów i nachylenia balkonów. Apartamenty wystawione na wysokie promieniowanie będą miały głębsze balkony i mniejsze otwory w zewnętrznej warstwie, podczas gdy apartamenty narażone na mniejsze promieniowania będą miały płytsze balkony i większe otwory.

Wewnątrz, przestrzeń lobby między wieżami tworzy transparentne atrium, które łączy piętra, jednocześnie pozwalając na wlot światła słonecznego w środku. Taki zabieg tworzy oryginalny efekt, bazujący na zabawie światłem i cieniem. Wpadające do środka światło odzwierciedla zewnętrzną strukturę budynku, tworząc cienie w jasnej przestrzeni lobby.

Innowacyjne podejście polegające na mapowaniu danych środowiskowych w celu zaprojektowania odpowiednich kształtów wieżowców,  było kluczowym aspektem w rozwoju tego projektu. Zrównoważone podejście do projektowania ma na celu zminimalizowanie ekspozycji na słońce i zapewnienie zacienionego środowiska wewnątrz. Rezultatem ma być stworzenie miejsca, którego funkcjonowanie w gorących okresach nie będzie zależne od  klimatyzacji, tym samym stworzy ono unię między nowoczesną architekturą a naturalnym środowiskiem Dubaju.

źródłó: Designboom